• Sophie Haaland Matláry

Bli krenket, bli kjent?

Publisert i Fædrelandsvennen den 25.09.2019.

De er halvnakne, de er sinte, de viser gjerne magefett, strekkmerker og puppene på instagram. De er Norges svar på amerikanske ‘Lena Dunham’.


Disse kvinnene er generasjon ‘anti’. De har kanskje hatt roller i tv-serier, ‘vanlige’ stillinger i offentlige etater, eller brukt de siste 10 årene på blogging. De er kvinner som skal vise oss at de er uredde, klare til kamp, og synes at kroppspress, samfunnspress, og kanskje den styggeste formen for press, press fra det motsatte kjønn, skal utryddes fullstendig. Aller helst ville de nok likt å se at menn slutter å være så vellykkede, slutter å ha viktige stillinger i næringslivet og i politikken, og lar kvinner få slippe frem og opp uten konkurranse. Og deres unike motstandsbevegelse skjer gjennom sinte blogg-poster, videoer av seg selv dansende eller twerkende, til Rihanna og Beyonce i bakgrunnen - på sosiale medier. Litt av en kvinnekamp!

Siste nytt fra ‘påvirkerne’ er at de oppfordrer til boikott av nettbutikken ‘blivakker.no’ - nei, vi er allerede vakre, skriker damene, her skal ingen mulighet for å la en potensiell krenkelse gå ubemerket! For den grove krenkelse som har skjedd er at eieren av nettbutikken blivakker.no, Brandsdal, som er grunder og næringslivsleder, medlem av KrF og også far til tvillinger, har sagt i en ytring til NRK at han er imot tvillingsabort (NRK, 2018). Hvor mye damene shopper på blivakker.no er uvisst, men de har nok handlet der nok til at de ble ordentlig krenket da de fant ut at en av deres private verdier ikke også ble delt av denne nettbutikken.

Det jeg synes er uhensiktsmessig er måten ‘influeserne’ fronter sakene på

Det er derfor viktig for dem, slik de sier til NRK, at man ‘oppfordrer til boikott, fordi de pengene som firmaet Blivakker og Netthandelen.no drar inn i siste instans havner hos en person med holdninger som de på ingen måte kan relatere seg til’, (NRK, 19.09.2019). En boikott av Brandsdal må skje, i all fall frem til han endrer mening om abort. På en slik måte mener influenserne at de får influenset han inn i riktige tankegang, og også endret samfunnet på en dramatisk måte. Litt av et ambisiøst prosjekt!

Men sett fra et annet perspektiv, er det positivt med denne ‘Brandsdal vs influenserne’-kampen. Nå har influenserne et viktig tidsfordriv fremover, utenom å poste videoer på instagram – de må bakgrunnsjekke alle de snakker med, alt de spiser, alt de kjøper og alle de følger på instagram. Tenk om en kvinne eller mann der ute ikke delte deres verdenssyn – her kreves det grundig etterforskningsarbeid – før man kan offentlig unfollow dem.

Jo, jeg er enig i at Ulrikke Falch tar opp viktige temaer på instagrammen sin, slik som kroppspress, bulimi, kvinnekamp og feminisme. Ida Evita snakker om rasisme, voldtekt, og patriarkalske krefter i Norge. Disse temaene er viktige, og heldigvis finnes det offentlige organer som jobber med å endre tendensene. Men det jeg synes er uhensiktsmessig er måten ‘influeserne’ fronter sakene på, fordi jeg er usikker på motivasjonen bak deres kamp. ‘All press is good press’? Nei. Bruker de disse sakene for å fremme seg selv, og få oppmerksomhet? Å bygge en karriere tar lang tid, noe alle ‘hvite menn i 50 årene’ som står på toppen av noen av Norges største bedrifter og politiske partier vet.

Å endre samfunnet slik at det blir mindre rasistisk, skape mindre ubalanse mellom kjønnene, og mindre urettferdighet er viktig. Men dette gjøres innenfra, trinnvis. Derfor hjelper det ikke å gripe medielyset i noen dager, for at saken så glemmes like fort.

Slike ‘one hit wonders’ som influenserne er, forsvinner fra mediebilde like fort som de oppsto, og de stjeler både oppmerksomhet og ‘screen-time’ fra de som virkelig gjør grasrot-arbeidet med å endre urimelige og urettferdige samfunnstendenser i Norge. Kvinner, bli med oss i det lange løpet!

89 views0 comments

Recent Posts

See All